‘Wie is de Mol?’ volgens Twitter – Deel 2 (s17e2)

Dit is een repost van mijn Linked-In artikel van 17 januari 2017.
Helaas heb ik er door gebrek aan tijd geen vervolg meer aan gegeven.
De twitter data ben ik wel blijven scrapen, dus wie weet komt het nog…

TL;DR // Samenvatting

Vorige week postte ik een eerste blog (Nederlands & Engels) waarin ik Twitter gebruik om te analyseren in hoeverre Wie is de Mol-kandidaten worden verdacht. De resultaten toonden dat Twitterend Nederland toen vooral Jeroen verdacht vond en dit kwam opvallend overeen met de populaire online polls. Na de tweede aflevering heeft Twitter echter een andere hoofdverdachte aangewezen, namelijk Diederik. Verder heb ik deze week, op aanraden van diverse lezers, iets dieper gegraven in de inhoud van de tweets. Ik hoop dat deze nieuwe analyses jou helpen #tunnelvisie te voorkomen.

Door de positieve respons op de vorige blog (Nederlands / Engels) heb ik besloten mijn WIDM project een vervolg te geven. Ondanks dat Twitter slechts toestaat om berichten tot en met 9 dagen terug te downloaden, had ik de eerdere berichten lokaal opgeslagen zodat ik nu de meest recente #WIDM tweets aan de eerdere dataset kan toevoegen. De complete dataset komt daarmee op 22,696 unieke (re)tweets! Dit zijn alle tweets gepost tussen 31 december 2016 en de avond van dinsdag 16 januari 2017. Ondanks mijn voornemen heb besloten om geen andere hashtags mee te nemen in de analyse, omdat de eerdere dataset die gegevens niet bevat en ik door de bovengenoemde download restrictie niet meer aan die gegevens kon komen. Wel heb ik de analyses uitgebreid op basis van de suggesties die jullie me hebben gegeven. Mocht jij als lezer dus nog tips, suggesties of opmerkingen hebben, schroom dan vooral niet om een berichtje te sturen of een reactie te plaatsen onder deze blog.

Aflevering 2: “Meegaand”

Er is deze week weer flink getweet over WIDM. Ondanks het klassieke laserschiet-element lag het volume deze tweede aflevering een stuk lager dan tijdens de seizoenspremière. Met ‘slechts’ 6,491 tweets afgelopen zaterdag werd er ongeveer 40% minder gepost dan vorige week. Ook het aantal berichten op de zondag na de aflevering was beduidend lager. Daarnaast bleek Twitterend Nederland doordeweeks met haar gedachten ergens anders te zitten.

Tijdens de uitzending van vorige week werden Jeroen, Diederik en Sanne (in die volgorde) het meeste genoemd. Het verloop van de tweede aflevering ziet er anders uit. Jeroen is verstoten uit de top 3 en Diederik heeft zijn plek overgenomen. Hij werd het meest genoemd tijdens de aflevering en heeft dit vooral te danken aan de slotfase van de uitzending, wellicht door zijn geloofwaardige verhaal over de schattige bevertjes (wat kan Diederik goed vertellen zeg). Desalniettemin wordt hij kort gevolgd door Roos en Sanne, wiens beider naam tijdens de uitzending ook meer dan 200 keer werd getwitterd.

Imanuelle werd deze week eindelijk opgemerkt als WIDM kandidaat, na anderhalve aflevering nauwelijks te zijn genoemd door twitterend Nederland. Opvallend is hoe zij na ongeveer 28 minuten in de aflevering opeens drastisch omhoog schiet. Iemand een idee wat daar gebeurde? Ook Sanne nam een sprintje ongeveer 20 minuten na de start. Zou dit tijdens die typmachineopdracht zijn? Of waren we toen al aan het laserschieten? Instegenstelling tot Imanuelle is en blijft kandidaat Thomas een muurbloempje. Hoewel Vincent vorige week tijdens de slotfase van de aflevering een enorme boost kreeg als afvaller is zulke belangstelling deze week in mindere mate zichtbaar voor afvaller Yvonne.

Alle tweets bij elkaar opgeteld heeft Diederik na aflevering twee het stokje overgenomen van eerdere koploper Jeroen. Zoals hieronder zichtbaar werd Diederik zijn naam in maar liefst 6.4% van alle tweets genoemd. Sanne en Roos hebben echter ook een goede aflevering gedraaid en staan nu op een gedeelde derde plaats qua vermeldingen.

Deze rangorde verschilt substantieel van de telling na aflevering 1. Onderstaande figuur geeft de relatieve stijging/daling in de belangstelling voor de verschillende kandidaten weer. Hierbij zijn de totale vermeldingen voor de start van aflevering 2 gedeeld door de vermeldingen sindsdien. Opvallend is dat hoogvlieger Jeroen relatief een stuk minder besproken is sinds afgelopen zaterdag, echter kon hij natuurlijk ook alleen maar verliezen met zijn vroege piek in de eerste aflevering. Imanuelle kwam, zoals eerder gezegd, van ver onderaan de rangorde en zag haar vermeldingen zodoende meer dan verdubbelen sinds afgelopen zaterdag. Roos stond vorige week al in de middenmoot maar is desondanks ook bijna dubbel zo vaak genoemd op Twitter sinds de start van de tweede aflevering. Persoonlijk vind ik het opvallend dat Sigrid haar naam niet vaker is gepost. Wie gaat er tijdens het laserschieten nou schuilen achter een gewoven ijzeren picknicktafel?! Zo raak je die 750 euro wel kwijt ja… Verder lijkt het spreekwoord ‘Uit het oog, uit het hart’ op te gaan als het op tweets aankomt want Vincent’s roem was van zeer korte duur.

Een suggestie heb gekregen sinds de vorige blog, is dat een telling van de daadwerkelijke verdenkingen informatiever zou zijn dan een telling van het aantal keer dat een kandidaat zijn of haar naam genoemd is. Hier ben ik mij volledig van bewust en in de vorige blog heb ik al kort uitgelegd waarom ik toentertijd besloten had dit niet te doen. Desalniettemin heb ik deze week gedetailleerder gekeken naar de daadwerkelijke inhoud van de tweets. Na beraad bij enkele mede-molloten heb ik ingezoomd op de woorden molverdenk* en verdacht*. Hierbij heb ik het systeem opgedragen dat moleen precieze match moest hebben, met uitzondering van een hashtag. Zo zijn bijvoorbeeld mollootmoltalk of #wieisdemol niet geteld, maar #mol wel. Bij zowel verdenk en verdacht heb ik toegestaan dat zij gevolgd mochten worden door willekeurige letters (*), zodat ook woorden zoals verdenkingen en verdachte zouden worden meegeteld. De uitkomst van de uiteindelijke telling is gepresenteerd in de figuur hieronder. Hierbij is de gehele dataset aan tweets gebruikt.

Hoewel deze manier van tellen uiteraard tot minder hoge totalen leidt, is de verdeling en rangorde onder de kandidaten verassend gelijk aan de eerder gepresenteerde grijze staafdiagram. Dit blijkt ook uit onderstaande scatterplot. De twee manieren van tellen hangen zeer sterk positief met elkaar samen en zodoende neig ik te concluderen dat de simpele telling van het aantal naamsvermeldingen op Twitter een goed beeld geeft van de onderliggende verdenkingen van twitterend Nederland. Echter is het goed mogelijk dat ik belangrijke woorden over het hoofd heb gezien, dus laat vooral in een reactie hieronder weten welke woorden ik in het vervolg wel/niet mee moet nemen. Ook hoor ik graag welke manier van tellen jullie graag hebben dat ik aanhoud. Daarnaast zal ik bij aanhoudende respons proberen een interactieve webapp maken zodat jullie zelf met de woorden en data kunnen spelen.

(Tip voor useRs: je kunt xlim beter gebruiken met coord_cartesian(), dan knipt hij de error band niet van je smoothing line af… daar kwam ik later pas achter)

Ook voor deze blog heb ik de vermeldingen van de kandidaten over de loop van de tijd uitgedraaid. Beiden afleveringen zijn goed zichtbaar in onderstaande grafiek op dagbasis. Op dagen zonder uitzendingen is het erg stil, met uitzondering van een aantal tweets op de zondag. De meest significante ontwikkeling deze week lijkt de eerder besproken stijging van Diederik, waarmee hij Jeroen inhaalt. Roos heeft een goede inhaalslag gemaakt ten opzichte van Sanne en zij lijken de derde plek nu te delen, zeker als je de beschuldigende woorden in d

Als we de stand na deze week vergelijken met de polls op de officiële WIDM website en de WIDM fanpagina, dan lijkt Twitter vooral Roos sterker te verdenken dan de respondenten van de polls dat doen. Daarnaast doen Sigrid en Jochem het vrij goed in de peilingen, terwijl zij door twitteraars over het hoofd worden gezien.

En zo zijn we aan het eind gekomen van deze blog over de tweede aflevering van Wie is de Mol 2017. Zoals je wellicht hebt gemerkt probeer ik bij het schrijven zo objectief mogelijk te blijven. Enerzijds omdat ik jaar op jaar verschrikkelijk slecht blijk in het ontmaskeren van de mol. Anderzijds omdat ik na de aflevering altijd al de helft van de gebeurtenissen al weer vergeten ben. Heb jij wel een oplettend oog, ben je bedreven in het geschreven woord en lijkt het je leuk om het bovenstaande in het vervolg van wat inhoud te voorzien neem dan vooral contact op. Verder kun je hieronder in de reacties natuurlijk ook al je verdenkingen, suggesties, opmerkingen of tips kwijt. Deel daarnaast de blog en haar plaatjes vooral met vrienden of op fora, je hoeft hiervoor geen toestemming te vragen.

Ik hoop dat jullie net zo genieten van dit nu al klassieke #WIDM seizoen als ik, en dat jullie na het lezen van deze blog wellicht iets dichter zijn gekomen bij het ontmaskeren van jullie mol. Groetjes, en hopelijk tot volgende week!

– Paul

Link naar deel 1 (NL)

Link naar deel 1 (ENG)

Link naar deel 3 (NL) … komt nog

Over de auteur: Paul van der Laken is promovendus aan het department Human Resource Studies van Tilburg University. In samenwerking met organisaties zoals Shell en Unilever onderzoekt Paul hoe statistische analyse kan worden ingezet binnen de P&O/HR-functie. Hij verdiept zich onder andere in hoe organisaties hun beleid omtrent het internationaal uitzenden van medewerkers meer data-gedreven, en dus effectiever, kunnen maken. Hiernaast geeft Paul cursussen en trainingen in HR data analyse aan Tilburg University, TIAS Business School en inhouse bij bedrijven.

One thought on “‘Wie is de Mol?’ volgens Twitter – Deel 2 (s17e2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s