“Wie is de Mol?” volgens Twitter: Deel 1 (s17e1)

Dit is een re-post van mijn Linked-In artikel van 10 januari 2017.
Deel 2 vind je hier.

TL;DR // Samenvatting

Om te achterhalen in welke mate kandidaten verdacht worden door het Nederlandse publiek heb ik 10,000+ #WIDM tweets gedownload en geanalyseerd. Hoewel niets is wat het lijkt, komt uit de tweets duidelijk naar voren dat bepaalde kandidaten zich in de ogen van Twitterend Nederland verdachter gedragen dan anderen. Het doel van deze blog(s) is tweedelig. Enerzijds hoop ik de lezer een voorbeeld te geven van hoe Twitter gegevens kunnen worden gebruikt en geanalyseerd. Anderzijds hoop ik te kunnen profiteren van de zogenoemde wisdom-of-the-crowd en op den duur te achterhalen wie er dit jaar aan het mollen is. Een voorproefje:

Introductie

Wie is de Mol?“, of WIDM in het kort, behoeft voor Nederlands publiek eigenlijk geen introductie. De spelshow loopt inmiddels 17 jaar en heeft een fanatieke achterban. Deze zelf-benoemde ‘molloten‘ houden ieder frame van iedere aflevering nauw in de gaten, achterhalen de meeste bizarre patronen en verzinnen de wildste theoriën. Afgelopen jaren zijn er zelfs uitgebreide analyses uitgevoerd op de kandidaten hun persoonlijke social media feeds om te achterhalen wie er mogelijk vervroegd terug in Nederland was. Tevens zijn er meerdere online fora, worden verdenkingen regelmatig gepollt, hebben twee NRC-redacteurs een wekelijkse bespreking en is er zelfs een mobile applicatiezodat je jouw vrienden kunt uitdagen.

‘Waarom dan deze blog?’ vraag je je misschien af. Wel, ik ben al enkele jaren een trouwe volger van de serie, maar mijn eigen verdenkingen zijn vaak verre van goed. Met deze analyses hoop ik inzicht te krijgen welke kandidaten het meest zijn opgevallen bij de kijker thuis. Tevens is programmeren mijn werk en hobby en was dit een goed excuus om een oud R-script weer eens af te stoffen. Deze Nederlandse versie van de blog bevat weinig details over de achterliggende code. Mocht je meer willen weten of het R script willen zien, lees dan vooral de Engelse versie of stuur een berichtje.

Aflevering 1: “… ZO GEDAAN”

De tweets downloaden

Dit is zeker niet de eerste blog over Twitter data analyse in RAndere blogs laten zien welke stappen je moet volgen om gegevens op een gestructureerde manier van Twitter te downloaden. Na deze stappen zelf te hebben uitgevoerd, heb ik een snelle zoektocht gedaan door de Twitter feeds over WIDM. De hashtag #WIDM werd in de meeste berichten gebruikt en leek dus een goed begin. Maandag 9 januari 2017 om 18:03 heb ik voor het laatst de data van Twitter gedownload. Op dat moment waren er iets minder dan twee dagen verstreken sinds aflevering 1 was uitgezonden. De 10.503 #WIDM tweets waren binnen 3 minuten gedownload waarna ik ze heb opgeschoond met een aantal regular expressions (hierover meer in de Engelse versie).

Analyse en resultaten

Met de data nu onder de knoppen kon het analyseren beginnen

Tijd van posten

Allereerst leek het van belang om te kijken wanneer de #WIDM tweets waren gepost. Aflvering 1 is duidelijk terug te zien in de onderstaande visualisatie, waar een grote piek zich precies bevindt rond de tijd van de uitzending afgelopen zaterdag. Helaas staat Twitter slechts downloads toe van tweets gedurende de afgelopen 9 dagen, dus in 2016 kon ik helaas niet veel zien.

Hashtags

Daarnaast leek het verstandig om na te gaan of ik andere gangbare hashtags over het hoofd had gezien. Zo ja, dan zou ik in vervolg analyses ook de data van andere hashtags kunnen downloaden .

# hashtags frequency
hashtags <- table(tolower(unlist(str_extract_all(tweets.df$text,'#\\S+\\b'))))
head(sort(hashtags,T),20)

           #widm         #moltalk        #widmtips      #wieisdemol        #widm2017 
           10272             1722             1248              360               91 
#etherdiscipline             #app            #npo1             #mol          #widm17 
              56               55               50               47               45 
          #promo             #dtv         #vincent          #oregon           #zinin 
              30               27               27               24               23 
           #2017     #chriszegers        #portland     #tunnelvisie       #ellielust 
              21               20               20               19               18

Naast de door mij gebruikte hashtag (#WIDM) werden #moltaks, #widmtips en #wieisdemol ook veelvuldig gebruikt. Ook Ellie Lust en Chris Zegers zijn nog steeds populair zo te zien.

Kandidaat vermeldingen

Het uiteindelijke doel dat ik voor ogen had was om een soort van thermometer of meetinstrument te programmeren waarmee ik in een oogopslag kon zien wie van de kandidaten het meest verdacht werd door Twitterend Nederland. Sommige tweets in de dataset bevatten inderdaad verdenkingen van bepaalde kandidaten en andere waren kort door de bocht mollen aan het benoemen. (Wat doet Jan Dino daar?)

head(tweets.text.clean[grepl('ik verdenk [A-Z]',tweets.text.clean)])
[1] " widm ik verdenk Sigrid omdat bij de executie  haar reactie erg geacteerd leek"
[2] "Oké  ik verdenk Jochem heel erg  widm" 

head(tweets.text.clean[grepl('[A-Z][a-z]+ is de mol',tweets.text.clean)],4)
[1] "Jeroen is de mol  widm"                                       
[2] "  Ik weet het zeker    Jandino is de mol  amoz  widm  moltalk"
[3] "Ik weet het zeker    Jandino is de mol  amoz  widm  moltalk"  
[4] "Net  widm teruggekeken  Ik zeg Sigrid is de mol  

Echter, er zijn veel verschillende manieren om met woorden te zeggen in hoeverre je iemand verdenkt. Daarnaast kunnen zinnen ontkenningen of zelf dubbele ontkenningen bevatten. Hoewel dit alles te programmeren valt, besloot ik om een simpelere route te bewandelen. Mijn theorie is dat kandidaten die zich meer verdacht gedragen tijdens de uitzendingen en kandidaten waarnaar meer hints verwijzen automatisch meer besproken worden op het internet. Indien deze theorie klopt, dan zou een relatief simpele telling van het aantal keer dat kandidaten worden genoemd in tweets voldoende zijn.Deze theorie is kort door de bocht, en ik ben zeker van plan om uitgebreidere analyses te draaien, maar voor nu heiligt het doel de middelen.

Zodoende heb ik mijn laptop met verschillende for-loops en if-statements opgedragen om ieder van de 10.000+ tweets te bekijken en te tellen hoe vaak ieder van de kandidaten in deze tweets werd genoemd. Handmatig zou dit dagen duren, maar de laptop bliepte triomfantelijk na enkele seconden. Zo beschikte ik over onder andere de volgende twee datasets:

> named
                Contestant Total Original BeforeEp DuringEp AfterEp
1           Diederik Jekel   358      201       16      128     214
2         Imanuelle Grives    96       65        5       43      48
3  Jeroen Kijk in de Vegte   517      335       12      218     287
4        Jochem van Gelder   157      124       15       73      69
5           Roos Schlikker   203      154        7       88     108
6    Sanne Wallis de Vries   255      194        3      106     146
7         Sigrid Ten Napel   135      102        7       65      63
8          Thomas Cammaert    97       69        5       45      47
9           Vincent Vianen   406      354       19      285     102
10      Yvonne Coldeweijer   148      109       16       66      66

> named.overtime
          Day Contestant Count Cumulative
       <date>      <chr> <chr>      <dbl>
1  2016-12-31   Diederik     0          0
2  2016-12-31  Imanuelle     0          0
3  2016-12-31     Jeroen     0          0
4  2016-12-31     Jochem     0          0
5  2016-12-31       Roos     1          1
6  2016-12-31      Sanne     0          0
7  2016-12-31     Sigrid     0          0
8  2016-12-31     Thomas     0          0
9  2016-12-31    Vincent     0          0
10 2016-12-31     Yvonne     0          0
# ... with 90 more rows

Alle tweets samengevoegd werd kandidaat Jeroen Kijk in de Vegte het meeste genoemd gedurende 9 dagen tweet-historie. Vincent Vianen werd echter vaker genoemd als men alleen de orginele tweets zou meerekenen.

Als we uitsplitsen naar het moment dat de tweets werden gepost wordt al snel zichtbaar dat Vincent vooral werd genoemd tijdens de aflevering.

Voor diegene die WIDM niet volgen: Vincent viel af deze eerste aflevering. Dit zou kunnen verklaren waarom hij zo veel Twitter-aandacht heeft gekregen gedurende de aflevering. Ook lijkt de WIDM productie de laatste jaren extra veel zendtijd te besteden aan de kandidaat die af gaat vallen. Als om de kijker op de verkeerde voet te zetten worden alle mogelijke molacties en rare opmerkingen van de toekomstige afvaller benadrukt tijdens de aflevering. Lang verhaal kort, wellicht is het interessant om de tweets gedurende de aflevering per minuut te volgen:

Het lijkt er op dat Vincent niet meer of minder werd besproken dan de andere kandidaten tot aan het laatste kwartier van de uitzending. Dit duidt erop dat hij wellicht niet zozeer als verdacht werd gezien door twitteraars, maar dat het weggeven van zijn vrijstelling in het laatste half uur (die toch al zou worden afgepakt) en zijn aankomende vertrek uit de serie, de tweets hebben veroorzaakt. Ook Roos lijkt een eindspurt te hebben genomen in het laatste kwartier van de uitzending, en Sanne pakt nog een snelle boost in de laatste paar minuten.

Tijdens de uitzending werd er stevig over Jeroen getweet, en dit zette zich door na de aflevering waar zijn naam wederom het meeste werd genoemd. Wellicht heb ik een verdachte handeling gemist die Twitterend Nederland wel is opgevallen? De wilde theorie over zijn verstandskiezen heb ik in ieder geval zeker gemist. Naast Jeroen werden Diederik en Sanne ook veelvuldig besproken na het slot van de aflevering. Thomas en Imanuelle, daarentegen, kregen erg weinig aandacht in het algemeen. Alle tweets bij elkaar opgeteld komen ze maar net aan de 100 vermeldingen de helft waarvan na de aflevering.

Vergeleken met een van de populaire WIDM polls, doen de resultaten van onze Twitter analyse het redelijk goed. De vier meest verdachte kandidaten volgens de poll vallen mooi samen met de vermeldingen op Twitter (nadat bekend was dat Vincent afviel). Het grootste verschil is dat Sanne Wallis de Vriesde nummer een verdachte is in de pol maar bij onze resultaten op de derde plek uitkomt.

Laten we de eerdere staafdiagrammen nog eens bekijken maar nu in een grafiek waarin we de individuele kandidaten volgen over de loop van de tijd. Onderstaande grafiek geeft de opgetelde vermeldingen voor, tijdens en na de eerste aflevering weer. Vincent heeft een stippellijn gekregen omdat hij is afgevallen deze aflevering. Blijkbaar was het publiek ook meteen een deel van haar interesse in hem kwijt want zijn vermeldingen kelderen sterk meteen na afloop van de aflevering. Jeroen is de sterkste stijger, met Didierik als achtervolger. Roos en Sanne worden ook steeds regelmatiger genoemd, maar toch een stuk minder dan hun voorgangers. De rest van de groep lijkt nauwelijks te worden opgemerkt door de twitteraars.

Mocht deze blog een vervolg krijgen, dan denk ik dat de focus ligt op het volgen van kandidaat populariteit over een langere periode. Een beginnetje hier van kun je hieronder vinden in de laatste twee grafieken. Mocht ik de tijd vrij kunnen maken, dan hoop ik een dagelijkse tracker te kunnen maken, wellicht in Shiny zodat lezers zelf interactief met de achterliggende data kunnen spelen. Anderzijds zou het interessant zijn om diepgaandere text en sentiment analyses uit te voeren, bijvoorbeeld door te kijken naar welke termen worden gebruikt om kandidaten te omschrijven, welke gevoelens en emoties verstopt gaan in de tweets, of wat mensen ertoe zet een bericht te retweeten. Daarnaast zou het inzichtelijk kunnen zijn om netwerkanalyses uit te voeren, bijvoorbeeld om te achterhalen of er subgroepen bestaan onder de twitterende ‘Molloten‘.

Ik hoop dat jij net zo genoten hebt van deze blog als ik! Schroom niet om de inhoud te delen of anderwijs te gebruiken. Laat ook vooral een reactie achter onder dit bericht of stuur een persoonlijk berichtje. Wellicht kun jij als lezer bedenken wat voor informatie we nog meer uit de data kunenn trekken, of hoe we de gegevens wellicht inzichtelijker kunnen weer-/vormgeven. Ik ben in ieder geval benieuwd naar jullie reacties!

Link naar de Engels versie van deze blog (inclusief code)

Link naar deel 2 (NL)

2 thoughts on ““Wie is de Mol?” volgens Twitter: Deel 1 (s17e1)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s